Kako nastaje i nestaje hemija između dvoje?

Povremeno mi naiđe raspoloženje u kojem bih se najradije isključila od cijelog svijeta. Otišla na pusti otok, ponijela samo mobilni sa neograničenim pristupom kakvoj online biblioteci.

Čitala knjige sa čudnim zapletima od jutra do sutra.

Razmišljala u međuvremenu kako se stvori hemija između dvoje ljudi. Zašto baš ta određena osoba svakim svojim dahom stvara određenu reakciju kod tebe? Zašto onda zaljubljenost vremenom izblijedi? Je li do ljudi, postupaka ili jednostavno do autentičnosti osjećaj nečega s novom osobom?

2 komentara

  1. Zaljubljenost je proces u kojem obe strane projiciraju sami svoje psihološke karakteristike na drugu osobu, jako često u drugima vide spasitelja, nekog ko će ih učinit kompletnima, jer u njima vide sve ono što i sami ne prihvaćaju kod sebe. Sličan proces se dešava i u psihoterapiji, moš izguglat pojam: “prenos ili transfer” u psihoterapiji. Takvo stanje ne može trajat vječno i projekcije se neminovno povuku i onda smo opet sami sa sobom i sa drugom osobom koju tek zapravo upoznajemo. Ako nam se svidi šta vidimo i ako možemo prihvatiti njene mane (za koje smo do sad bili slijepi) imamo temelja za gradit neki odnos. Zato kažu: “ljubav je slijepa”, nije ljubav slijepa, zaljubljenost je slijepa. Ljubav vidi čisto, zapravo, ništa ne vidi čisto ko ljubav.

Komentariši